Botulinetoxine cursus

Vaardigheidscursus botulinetoxine A ter behandeling van cervicale dystonie en blefarospasme

Aankomende data:

 

  • 10 oktober 2023 [Vol]
  • Voorjaar 2024 [Datum volgt]
cursussen en congressen over dystonie
Wat?

De cursus vergroot de kennis over dystonie, in het bijzonder wordt er aandacht besteed aan cervicale dystonie en blefarospasme en de behandeling met botulinetoxine. Kennis van de anatomie van de cervicale-, en gezichtsmusculatuur is hierbij van groot belang. Daar wordt uitgebreid aandacht aan besteed. De farmacologie van de botulinetoxine producten worden besproken, de voorbereiding van de injecties en de mogelijke bijwerkingen en hoe hiermee om te gaan. Op interactieve wijze worden samen met de deelnemers patiënten besproken en behandeld met botulinetoxine.

Voor wie?

De doelgroep zijn neurologen die patiënten met  een dystonie (willen gaan) behandelen met botuline toxine. Het maximum aantal deelnemers: 16 personen

Wanneer en waar?

De cursus wordt een of twee keer per jaar georganiseerd in het Amsterdam UMC, locatie AMC in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Duur van de cursus is een dag. Het is helaas zo dat de botulinevaardigheidscursus vanwege corona in het afgelopen jaar is afgelast. Tijdens deze workshop is het interactieve karakter door de 1.5m maatregel dusdanig van invloed dat we menen dat we de kennis minder goed kunnen overdragen. We evalueren of dit jaar (2021) de cursus wel kunnen organiseren. De cursus wordt gegeven door Marina de Koning-Tijssen (Neurologie, UMCG), Hans Koelman en Hanna Achterbergh-Dieleman van de afdeling Neurologie en Roeland Kleipool van de afdeling Anatomie & embryologie van het Amsterdam UMC.

Waarom?

De cursus is bedoeld om kennis en vaardigheid op te doen bij intramusculaire toediening van botulinetoxine ter behandeling van cervicale dystonie en blefarospasme. De cursus is tevens bedoeld om inzicht te verkrijgen in potentiële bijwerkingen en hoe om te gaan met tegenvallend resultaat.

Kosten en aanmelden
Kosten voor deelname bedraagt €125 per persoon. Aanmelden kan via het volgende emailadres: botulinevaardigheidscursus@amsterdamumc.nl, t.a.v. Hanna Achterbergh-Dieleman.
Accreditatiepunten

De cursus is geaccrediteerd met 6 accreditatie punten door de Nederlandse Vereniging voor Neurologen.