Vormen van dystonie

Door de vele verschillende oorzaken van dystonie, kan dystonie zich ook op veel verschillende manieren presenteren. De vormen worden ingedeeld op basis van:

  • Leeftijd van ontstaan: baby, kind, volwassen leeftijd
  • De delen van het lichaam die zijn aangedaan: focaal in een lichaamsdeel, segmentaal in een aantal aan elkaar grenzende lichaamsdelen, hemidystonie aan een lichaamshelft of gegeneraliseerd door het hele lichaam
  • Beloop in de tijd: progressief of stabiel, aanvalsgewijs
  • Bijkomende klachten: geïsoleerde dystonie of gecombineerde met andere neurologische klachten

Voor uitgebreidere informatie over de vormen van dystonie verwijzen wij u door naar de website van de Dystonie Vereniging en Dystonia Europe.

Meer informatie

Wat is dystonie

De term dystonie betekent een stoornis (= dys) in de spanning (= tonus) van een of meerdere spieren. De stoornis in spierspanning leidt vaak tot een te hoge spierspanning maar kan op andere momenten normaal zijn.

Dystonie bij kinderen

Ondanks dat de definitie van dystonie op de kinderleeftijd hetzelfde is als die op de volwassen leeftijd, zijn er veel verschillen in de presentatie.

Diagnose

De diagnose dystonie is een klinische diagnose, gesteld door een neuroloog. Waar wordt naar gekeken?

Behandeling

Voor de behandeling van dystonie zijn meerdere opties beschikbaar. De keuze tussen de verschillende opties hangt af van de uitgebreidheid van de klachten, type van dystonie en het behandeldoel van de patiënt.