Afgelopen 8 november werd de botulinevaardigheidscursus weer gehouden in het Amsterdam UMC – locatie AMC. Eén a twee keer per jaar wordt deze cursus georganiseerd door de afdelingen Neurologie/Klinische Neurofysiologie en Anatomie van het AUMC-AMC en het Bewegingsstoornissen Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tijdens deze cursus, die voor het eerst in 2008 werd gegeven, staat de behandeling met botuline toxine bij patiënten met cervicale dystonie en blefarospasme centraal. Er wordt uitgebreid aandacht besteedt aan de anatomie, zowel theoretisch in de collegezaal als praktisch in de snijzaal. Daarnaast worden behandelingsgerelateerde en farmacologische aspecten van botuline toxine besproken. Ook worden een aantal patiënten uitgenodigd en ter plaatse behandeld. De cursus is kleinschalig en zo opgezet dat kennis en ervaringen onderling laagdrempelig kunnen worden uitgewisseld.
Ook nu weer kijken we terug op een geslaagde dag waar theorie en praktijk samen kwamen en de komst van de patiënten het een mooi geheel maakte!

De planning is dat in het voorjaar van 2023 weer een cursus wordt georganiseerd. Houdt voor de exacte datum de cursuspagina van DystoniaNet in de gaten. Bij vragen over de cursus kan er gemaild worden naar Hanna Achterbergh-Dieleman, botulinevaardigheidscursus@amsterdamumc.nl.

Cursusleiders: Marina de Koning-Tijssen, Roeland Kleipool, Hans Koelman en Hanna Achterbergh-Dieleman